Oikeus elää omana itsenään teksti ikkunassa

Vieraskynä: Kesäduunissa Translasten ja -nuorten perheet ry:llä

Saimme tänä kesänä suureksi iloksemme kesätyöntekijän Osuuspankin Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta. Oma työntekijämme J. Kuu sopeutui hienosti korona-ajan etätyöntekoon ja teki hienoa työtä yhdistyksemme eteen. Suuri kiitos työpanoksestasi, J. Kuu, ja onnea tuleviin haasteisiin! Sinut tulevaisuudessa työllistävä taho on oikein onnekas saadessaan näin motivoituneen, taitavan ja reippaan työntekijän.

Kesäduunissa Translasten ja -nuorten perheet ry:llä

Kesälle 2021 työn etsiminen tuntui stressaavalta. Hakemuksia tuli lähetettyä useita, ja aina joko hakijoita oli paljon, enkä tullut valituksi, tai hakemukseeni ei vastattu takaisin. Aloin jo uskoa, että jäisin ilman kesätyötä, mikä harmitti, sillä sille olisi ollut tarvetta. Kuitenkin, löysin “Kesäduuni OP:n piikkiin”-kampanjan ja sieltä listoilta Translasten ja-nuorten perheet ry:n nimen ja siitä innostuin todella paljon. Ajattelin, että olisi upeaa päästä tuonne kesätöihin. Lähetin hakemuksen ja boom, tässä sitä ollaan.

En ehkä ikinä ole ollut näin motivoitunut jonkin työn tekemisestä. Positiivinen yllätys oli se, kuinka paljon pääsin tekemään luovia asioita. Olin varautunut tekemään enemmän kirjanpito-teemaisia tehtäviä, mitkä ovat jo itsessään minulle mieluisia. Tuli todella tasapainoinen olo, kun sain tehdä töitä niin monipuolisesti. Eniten kyllä motivoi se tunne, että tein niin merkitykselliselle yhdistykselle töitä. Koin ja koen edelleen, että olen ollut osa sekä muille että itselleni tärkeää kokonaisuutta. En nyt suoranaisesti ole töitä tehdessäni esimerkiksi auttanut ketään ihmistä, mutta kyllä siinä työpäivän päätteeksi tuli silti aina eri fiilis, verrattuna siihen kuin olisi tehnyt töitä vaikka lähikaupassa, hyllyttämässä. 

Muutenkin työn tekeminen tuntui mukavalta. Välillä saattoi tulla pieniä haasteita tai hämmennystä, kun ei esimerkiksi löytänyt kaikkea tarvitsemaansa tietoa, mutta oli ihanaa, että sain kysyä jos jokin askarrutti, eikä minun tarvinnut jännittää kysymistä tai pelätä, että jos en heti onnistu. Vuorovaikuttaminen oli sujuvaa ja minua ohjeistettiin tarkasti sekä selkeästi, vaikka se kävikin sähköpostiviestien kautta. Ei missään vaiheessa tullut sellainen olo, että jokin olisi epäselvää. Arvostan sitä, että kuinka turvallinen olo ja rento olo minulle tuli. Koin, ettei se haitannut, jos minulla oli kysyttävää tai jos tekisin jonkin virheen. Olen siitä todella kiitollinen.

Minulle merkitsi todella paljon se, että sain olla juuri oma itseni, eikä minun tarvinnut olla kaapissa.

Olen myös kiitollinen siitä kaikesta, mitä opin. Vaikka minulla oli rennot työajat, minun piti kuitenkin osata aikatauluttaa ja ottaa vastuuta työajoista sekä aikatauluttamisesta. Se oli hankalaa, kun en välillä meinannut mennä tauolle tai en osannut aina arvioida kuinka kauan joihinkin tehtäviin menisi. Pääsin myös sivistämään itseäni esimerkiksi siitä, mitä juuri Translasten ja -nuorten perheet ry sekä muut samankaltaiset järjestöt ja organisaatiot tekevät. Lisäksi opin käyttämään uusia työkaluja kuten Canvaa ja erilaisia kuvapankkeja. Tiedän, että tulen käyttämään kaikkia näitä oppimiani taitoja tulevaisuudessa.

Minulle merkitsi todella paljon se, että sain olla juuri oma itseni, eikä minun tarvinnut olla kaapissa. Vaikka olin suurimman osan työajasta etätöissä, olin helpottunut siitä, ettei minun tarvinnut esimerkiksi selitellä erikseen, kuinka minua ei kutsuta syntymänimelläni tai varautua henkisesti siihen, että minua väärinsukupuolitettaisiin. Minut nähtiin. Eikä sukupuolivähemmistöön kuuluminen ollut mikään ongelma vaan yksi ominaisuuteni. Voisin sanoa, että opin ymmärtämään tämän työn kautta kuinka se voi olla jopa vahvuuteni. Sain toivoa ja rohkaisua siitä, että ehkä uskallan sekä saan olla oma itseni hakiessani töitä, töissä ollessani ja ylipäätään työrintamalla. Ja että voin löytää sellaisia työpaikkoja tulevaisuudessa, joissa ei tarvitse olla kaapissa ja piilossa.

Kiitos todella paljon Translasten ja -nuorten perheet ry, että sain olla teillä kesätöissä! Ja erityiskiitos Millalle kaikista ohjeistuksista, vinkeistä, tehtävistä ja asioista, joita opetit.

  • Teksti ja kuvat: J. Kuu