Kirjastokortti on kuin luottokortti, joten nimeä siihen periaatteessa ei voi vaihtaa. Tämä on toki kirjastokohtainen asia, onko heillä käytössä kortinhaltijalle kutsumanimi. Allekirjoitukseksi voi kirjoittaa mitä vain. Aina kannattaa keskustella kirjaston kanssa siitä, miten he on asian ratkaisseet: esim. Vaski-kirjastot laittaa kutsumanimeksi halutun.

Voiko kutsumanimen vaihtaa kirjastokorttiin?

Osoitetietoihin ja lisätietoihin voi turvallisesti ja laillisesti laittaa toisia nimiä, mutta asiakkaan/potilaan asiakirjat on lain mukaan oltava virheettömiä ja siitä vastuussa on sosiaalihuollon tai terveydenhuollon ammattihenkilö, jolla on kirjaamisvelvoite.

Miten lääkäriasemalla suhtaudutaan nimenmuutokseen?

On ihan ok käydä haluamassaan vessassa, jos ympäristö hyväksyy asian. Jos koulun puolelta on mitenkään mahdollista, olisi hyvä saada joku koulun vessoista järjestettyä sukupuolineutraaliksi. Jos tämä ei ole mahdollista, voi kysyä saako lapsi käyttää opettajanhuoneen vessaa.

Lapsi ei uskalla käydä koulussa vessassa, koska ei tiedä mennäkö tyttöjen vai poikien vessaan. Mitä tehdä?

Kuinka vanha itse olit, kun tiesit sukupuolesi varmaksi ja koska se oli sinulle vielä liian aikaista? Kyse on transsukupuolisuudesta EI transseksuaalisuudesta. Sukupuolella ja seksuaalisuudella ei itse asiassa ole mitään tekemistä keskenään.

Eikös tuo nyt ole vähän aikaista?

Ihan tavallinen elämä ihan tavallisena lapsena on se, mitä sekä lapset että vanhemmat kaikista eniten haluaisivat. Olisi ihanaa, että heidät nähtäisiin omana itsenään, eikä kukaan nostaisi asiasta meteliä. Ettei tarvitsisi taistella, jotta he pääsevät kouluun, uimaan, matkoille tai kirjastoon ilman, että joka kerta täytyy käydä taistelu transasioiden tiimoilta.

Kannattaako tästä koko ajan puhua? Ettekö voisi olla vaan?

Lapset eivät ole hämmentyneitä. Heitä voi ahdistaa ja pelottaa muiden hyväksyntä, mutta sukupuolestaan he eivät ole hämmentyneitä. Aikuiset voivat joskus asiasta kuullessaan kyllä hämmentyä.

Miksi haluatte tahallaan hämmentää lapsia?

Translain uudistus ei tarkoita korjaushoitoja edelleenkään alaikäisille. Lakiuudistus todennäköisesti vähentäisi nykyisiä pakollisia hoitoja.

Miksi haluatte leikellä lapsianne?

Elämä on jatkumo, joka koostuu erilaisista vaiheista. Se ei ole syy jättää lapsen tarpeita huomiotta missään vaiheessa.

Entä jos se onkin vain vaihe?