Kirjan kansikuva, jossa on keskittynyt lapsi lankakerän keskellä.

Kirja-arvostelu: Myrtti ja kudelmataika

Saimme lapsen kanssa luettavaksi Ursula Mursun kirjoittaman Kuuilmasarjan toisen osan Myrtti ja Kudelmataika. Kirjan on kuvittanut hauskan värikkäästi Apila Pepita ja kustantanut Kumma-kustannus. Kirja on julkaistu tänä vuonna 2022.

Kirja kertoo pienestä aloittelevasta noidasta Myrtistä, joka on juuri muuttanut tätinsä luo Kuuilmaan. Hänen pitäisi opetella taikomaan hänen omia tukkakekkereitään varten. Myrtti päätyy ystäviensä Fuugan ja Loviisan kanssa kudelmataikojen pariin kokeilemaan olisiko se juuri se oma juttu taikuuden alalla.

Kirjan hahmot ovat helposti samaistuttavia ja opettavat tärkeitä tunne-elämän taitoja sekä erilaisuuden hyväksymistä. Hahmot itsessään ovat ihastuttavan monipuolisia. Translapsen äitinä ilahdutti juuri erilaisuuden esiintyminen sekä se miten kauniisti kirjan muut hahmot suhtautuivat esimerkiksi genderfluidiin lapseen. Kirjassa oli myös hyviä ideoita lapselle itsensä ilmaisua ajatellen. Jäi tunne, että Kuuilman maailmassa kuka vaan voi olla turvallisesti ihan oma itsensä. Sitä samaa toivoisi myös meidän maailmaan.

Kokonaisuudessaan kirjassa on lämminhenkinen, hauska ja opettavainen tunnelma. Kuvitus on monipuolista, yksityiskohtaista ja värikästä. Niitä on mukavaa tutkia yhdessä lapsen kanssa.

Suosittelen kirjaa ihan kaikille. Myös aikuisille, sillä siitä huolimatta, että kirja on pääasiassa alakoululaisille suunnattu tarina niin siinä on myös aikuisille sekä kaiken ikäisille lapsille ajatuksia herättäviä asioita. Tarina itsessään on kevyt, joten se on myös hyvin luettavissa pienemmillekin lapsille, vaikka iltasatuna. Kuitenkin lapseni piti tarinasta myös paljon ja samaistui joihinkin hahmoihin.

Kirja-arvostelun on kirjoittanut Karoliina ja 7 vuotias lapsi