Toimintakertomus 2021

Yhdistyksen järjestämät tapahtumat

Vuonna 2021 järjestimme seuraavat tapahtumat:

  • Lapinlahden Lähteen Saunalla Helsingissä 2.7.2021 saunomistilaisuus ja piknik.
  • Pälkäneellä 6.-8.8.2021 neljäs vuosittainen perheleiri. Leirillä oli ohjattua toimintaa sekä lisäksi vapaa-aikaa uimisen, saunomisen ja yhdessäolon merkeissä.
  • Helsingissä vertaistukitapaaminen 13.8.2021.
  • Tampereella vertaistukitapaaminen 21.10.2021.
  • Helsingissä koko perheen pikkujoulut 11.12.2021. Ohjelmassa oli nuoremmille Tanssiva satuhetki ja isommille Norminäytelmä KokoTeatterissa yhdessä Trasekin kanssa.

Kirjaprojekti

Julkaisimme Anu-Maija Kärjän kirjan Näen sinut – Opas lapsen sukupuolen moninaisuuteen omakustanteena Books on Demand -palvelun kautta. Ostimme yhdistykselle yhteensä 100 kirjaa, joita postitimme translain uudistuksen kanssa tekemisissä oleville tahoille sekä kiitokseksi kirjassa mukana olleille.

Järjestön oma viestintä

Vuoden 2021 aikana Translasten ja -nuorten perheet ry viesti jäsenistölleen ja muille yhdistyksestä kiinnostuneille pääasiassa sosiaalisten medioiden ja jäsenkirjeiden kautta.

Yhdistyksen Facebook-sivulla https://www.facebook.com/transperheet/ jaetaan ajankohtaista tietoa. Sivustolla oli vuonna 2021 yhteensä 1 229 tykkääjää ja 1 351 seuraajaa.

Yhdistyksen Twitter-tilillä https://twitter.com/Transperheet on käyty vuoden mittaan keskusteluita eri toimijoiden kanssa ja jaettu tietoa yhdistyksen toiminnasta ja siihen liittyvistä ajankohtaisista asioista. Yhdistyksen tilillä oli vuoden lopussa seuraajia yhteensä 951.

Yhdistyksen Instagram-tilillä https://www.instagram.com/transperheet/ oli vuoden 2021 lopussa yhteensä 1611 seuraajaa. Vuoden aikana tehtiin 51 julkaisua.

Yhdistyksen Facebook-ryhmä on tarkoitettu Translasten ja -nuorten perheet ry:n sisäiseen tiedotukseen ja vuorovaikutukseen. Ryhmässä keskustellaan yhdistyksen tekemästä työstä hallituksen ja jäsenistön kesken. Ryhmässä on 41 jäsentä.

Yhdistyksen verkkosivuille www.transperheet.fi koottiin uusi FAQ-osio ja Kirjoituksia-sivu.

Discord-kanava perustettiin, mutta yhteisöä ei toistaiseksi saatu innostumaan sen käytöstä.

Yhdistys mediassa

Puheenjohtajaamme haastateltiin YLEn artikkeliin 11/2021. Lue artikkeli tästä.

Varapuheenjohtajamme vastine Aito Avioliitto ry:lle julkaistiin Ilkka-Pohjalaisessa 10.8. Lue vastine tästä.

Yhteistyö ja verkostot

Amnesty

Postitimme kansanedustajille Amnestyn kanssa yhteistyössä keräämämme lasten ikäkyselyn sekä lapsilta kerättyjä kommentteja siitä, mitä he miettivät sukupuolen moninaisuudesta.

Etene - Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta

Teimme vanhemmille kyselyn kokemuksista lapsen sukupuoli-identiteetin tutkimusprosessista sekä hoitotakuun toteutumisesta helmi-maaliskuussa 2021. Toimitimme koosteen kyselyn tuloksista sekä tutkimustietoa ja yhteyshenkilöiden yhteystietoja Eteneen.

Sateenkaarikynä ry

Olemme yhdistyksen kannatusjäseniä ja mainostimme Kehrääjä-sivustolla kirjaa, kasseja ja heijastimia.

ILGA Europa

Haimme mukaan ILGA-Europen Creating Opportunities -ohjelmaan, jossa tavoitteena oli luoda välineitä vastata transoikeuksien ja -identiteettien vastaisiin hyökkäyksiin. Saimme kutsun osallistua inspiraatiosessioihin, joissa erilaiset asiantuntijat puhuivat työstään transoikeuksien eteen.

Lapsiasiainvaltuutettu

Järjestömme kautta löytyi lapsi osallistumaan Nuoret neuvonantajat -tapaamiseen.

Pinkkipartio ry

Olimme mukana yhdistyksen kannanotossa Helsinki Pridelle pienten toimijoiden huomioimisesta.

Lisäksi osallistuimme Sateenkaaripoliittisen vaikuttamisverkoston kokouksiin.

Vaikuttamistyö

Yhdistys kutsuttiin mukaan STM:n nimeämään Translainsäädännön uudistamisen seuranta- ja arviointiryhmään. Puheenjohtajamme edusti yhdistystä ja varapuheenjohtajamme oli varajäsenenä. Ryhmä kokoontui verkossa neljä kertaa. Pääsimme esittämään kantamme translain uudistukseen.

Puheenjohtajamme kommentoi Kohti sateenkaariystävällisempää Suomea -selvitystä Oikeusministeriölle.

Lue lausuntomme STM:lle translakiuudistuksesta.

Puolustusvoimat

Pyysimme tarkennusta puolustusvoimilta siitä, miten suhtautua nuoriimme kutsuntojen yhteydessä. Pyysimme yhdenmukaistamista ja aluetoimistojen infoamista. Tämä toteutettiin.

Euroopan neuvosto, Kansallinen lapsistrategia

Järjestömme kautta löytyi lapsi osallistumaan lasten ja nuorten kuulemistilaisuuteen aiheena “Ääni kaikille lapsille”.

Varainhankinta

Saimme lahjoituksia Setan kautta, minkä lisäksi verkkokaupassamme https://holvi.com/shop/transperheet/ oli kannatustuotemyyntiä.

Kesätyöntekijä

Saimme Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjan kautta avustuksen kesätyöntekijän palkkaamista varten. J.Kuu työskenteli yhdistyksen palveluksessa kesällä kirjoittaen Vieraskynä-artikkeleita, ottaen kuvituskuvia ja tehden someen grafiikkapohjia. Kampanja oli yhdistyksen kannalta erittäin onnistunut.

Avustaminen tutkimusprosessin haasteissa

Tuimme hoitavien tahojen kanssa haasteita kokeneita perheitä.

Yhdistyksen hallinto ja päätöksenteko

Hallituksen kokoukset

Hallitus kokoontui vuonna 2021 kahdeksan kertaa etänä ja kerran sähköpostitse.

Sääntömääräiset kokoukset

Yhdistyksellä on kaksi sääntömääräistä kokousta, syyskokous elo-marraskuussa ja kevätkokous (vuosikokous) tammi-toukokuussa. Vuoden 2021 vuosikokous pidettiin 23.3. ja syyskokous 20.11. Molemmat kokoukset pidettiin etänä.

Setan edustajakokous

Edustajina 13.–14.11.2021 osallistui hallituksesta kolme jäsentä. Vuodelle 2022 valtuuston jäseneksi ja varajäseneksi valittiin puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja.

Toiminnantarkastus

Yhdistyksen toiminnantarkastajana jatkaa aiempien vuosien arvostettu, kritiikkiä ja kiitosta rakentavasti tarjoava toiminnantarkastaja.

Jäsenistö

Yhdistyksellä on kolme erilaista jäsenmuotoa. Varsinainen jäsen on yhdistyksen yksittäinen jäsen, jolla on 15 vuotta täytettyään äänioikeus sääntömääräisissä yhdistyksen kokouksissa. Vuonna 2021 varsinaisen jäsenen jäsenmaksu oli 25 €. Yhdistyksen perhejäseniä voivat olla varsinaisen jäsenen kanssa samassa taloudessa asuvat henkilöt. Perhejäsenellä ei ole äänioikeutta yhdistyksen kokouksissa. Perhejäsenen jäsenmaksu vuonna 2021 oli 5 €. Kolmantena jäsenyysmuotona on tukijäsenyys ja sen vuosimaksu oli 100 €.

Jäsenille lähti 6 jäsenkirjettä vuoden 2021 aikana.

TUE TOIMINTAAMME

Tee lahjoitus!

Linkki vie sinut sivustomme ulkopuolelle.

Katuliitutaidetta ja tekijöiden kädet
Sateenkaaria ja glitteriä -työpajan antia